• Nederlands
  • English
  • français
  • Deutsch
 

Gezonde materialen in de bebouwde omgeving

Seminar Uitnodiging

Seminar Uitnodiging

INSCHRIJVEN

Wat is het effect van bouwmaterialen op onze dagelijkse gezondheid en welzijn? Hoe krijgen we inzicht in wat er precies in die bouwmaterialen zit? Op deze en meer vragen geven we antwoord tijdens het seminar Gezonde materialen in de bebouwde omgeving, op vrijdag 10 maart in het ICDuBo in Rotterdam. U bent van harte uitgenodigd!

De key spreker is Kasper Guldager Jensen uit Kopenhagen. Hij is innovator, architect en bevlogen spreker. Hij houdt zich met zijn bureaus 3XN en GXN vooral bezig met het toepassen van nieuwe materialen en het hergebruik van bestaande. Hij is uitgegroeid tot hét boegbeeld van toekomstige architectuur, gericht op nieuwe verdienmodellen en de integratie van nieuwe materialen en groene technologieën.

Stel de vraag
Iedereen in onze samenleving stelt steeds meer vragen. Een tijd waarin we niet wisten wat er exact in ons eten zat, kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar weten we ook waar de materialen in onze woningen, kantoren, en andere gebouwen uit zijn opgebouwd? Welke (soms schadelijke) stoffen zijn er in de materialen verwerkt en welk effect heeft dit op de mens en het milieu? Met het doel van de Nederlandse overheid om de economie 100% circulair te maken, wordt deze vraag steeds belangrijker.

Cradle to Cradle
Tijdens het seminar duiken we in de wereld van Cradle to Cradle. Dit gedachtegoed helpt ondernemers om hun producten duurzamer en intelligenter te ontwerpen. Door producten te ontdoen van schadelijke stoffen, kunnen de afzonderlijke materialen worden hergebruikt, óf worden teruggegeven aan de natuur. Met de Cradle to Cradle-productcertificering worden producten stap voor stap aantoonbaar duurzamer.

Programma

13.30-14.00 uur: Inschrijven

14.00-14.05 uur: Welkom door dagvoorzitter Roy Vercoulen

Roy Vercoulen is mede-oprichter van Circular IQ. Hij heeft 10 jaar internationale ervaring in duurzaamheid strategieën. Roy was vice-president van het Cradle Products Innovation Institute en heeft in 2010 het C2C ExpoLAB opgericht. Hij was verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitvoeren van de Cradle to Cradle strategie voor de stad Venlo.

14:05-14:35 uur: Thijs Maartens – Introductie C2C

“Wat zegt een Cradle to Cradle certificaat over een product? En de fabrikant? Hoe passen C2C gecertificeerde producten in de circulaire economie? En welke impact kunnen we genereren in de bebouwde omgeving?”

Thijs Maartens werkt bij het Cradle to Cradle Products Innovation Institute en is verantwoordelijk voor de bebouwde omgeving in Europa.

14:35-15:05 uur: Ivonne Rietjens – Toxicologie en (bouw)materialen

“Circulair bouwen betekent materialen hergebruiken. Absolute voorwaarde bij hergebruik is toepassen van materialen die geen schade toebengen aan gezondheid en milieu. Wanneer krijgt een (bouw)materiaal het predikaat ‘gezond’?”

Professor Ivonne M.C.M. Rietjens is hoogleraar Toxicologie en hoofd van de afdeling Toxicologie aan de Wageningen Universiteit. Zij is lid van de Koninklijke Nederland Academie van Wetenschappen (KNAW) en van vele nationale en internationale adviescommissies.

15:05-15:35 uur: Pauze

15:35-15:50 uur: Kees Verweel – De uitdaging voor fabrikanten

“De bouwwereld verandert razendsnel. Architecten gaan circulair ontwerpen, met de focus op herbruikbaarheid van bouwmaterialen en -producten. Fabrikanten staan voor de grote uitdaging om producten te ontwerpen en fabriceren die naadloos aansluiten op de circulaire economie”

Kees Verweel (DEVENTER Profielen) is initiator, mede oprichter en voorzitter van de C2C Bouwgroep.

15:50-16:35 uur: Kasper Guldager Jensen – Elimination the concept of waste (presentatie is in het Engels)

“What if we, by design, eliminated the concept of waste? We need to challenge and rethink the way we use and reuse materials in the building industry. By design, we can provide solutions for a world of growth. In order to build a circular future there are 3 key aspects to focus on; design for disassembly, material passports, and circular economy”

(presentatie is in het Engels)

Kasper Guldager Jensen uit Kopenhagen is innovator, architect en bevlogen spreker. Hij houdt zich met zijn bureaus 3XN en GXN vooral bezig met het toepassen van nieuwe materialen en het hergebruik van bestaande. Hij is uitgegroeid tot hét boegbeeld van toekomstige architectuur, gericht op nieuwe verdienmodellen en de integratie van nieuwe materialen en groene technologieën.

16:35-17:30 uur Netwerkborrel inclusief hapjes!

Deelname aan het seminar is kosteloos!

INSCHRIJVEN


Terug naar het nieuwsoverzicht